#004 -
Avokadomanagement

Hur är en riktigt bra avokado? Jo, när du tar på den så känner du att den mjuknar lite grann. Inte för mycket, för då blir den kladdig. Inte för litet, då är den stenhård och oätlig. Det är genom att klämma på en avokado som vi kan lära oss om framtidens ledarskap. För precis som en avokado, om du blir för mjuk, kan du inte leda. Blir du för hård, kan du inte heller leda. Men du måste precis som avokadon ha en stenhård kärna. En kärna som bygger på dina värderingar och dina drivkrafter.

Framtidens ledarskap ställer en massa nya krav. En ny generation arbetstagare kommer nu in på arbetsmarknaden, generation Z, som skiljer sig radikalt från tidigare generationer.  Framtidens arbetsplats kommer inte heller att bestå av anställda som är anställda på det traditionella sättet. Man uppskattar att år 2035 så kommer 1 miljard människor i världen att vara digitala nomader, eller ”ryggsäcksfolket” som jag väljer att kalla dem. Personer som är rörliga och som jobbar i nätverk. Personer som kommer och går. Hur ska man skapa en stark företagskultur med människor som är anställda tillsammans med digitala nomader där maskinerna kan mer än människorna? Det är då ledaren får nytta av sin avokadokunskap igen, för det handlar om att skapa den perfekta guacamolen. Framtidens organisation kommer nämligen att bli en guacamoleorgansation. Hur bygger man en sådan? Ja, det är vad den här föreläsningen ska ge svar på. Den här föreläsningen baseras på den senaste forskningen inom ledarskap, byggd på studier inom vad den framtida arbetstagaren kommer att kräva av sin arbetsgivare och självlärda erfarenheter över hur man skapar den allra bästa guacamolen.

Föreläsningen är 45 minuter

Göran Adlén