#003 - ÄR DET ANALOGA DET NYA DIGITALA?

Robotar som kan dela hjärna med andra robotar, röststyrda betjänter som styr vår vardag, miljarder intelligenta prylar som bildar ett gigantiskt internet of things, självkörande bilar, 3d-printade kroppsdelar, intelligenta sängar som gör att vi kan sova bättre och kuddar som gör att vi kan andas bättre. Allt kan digitaliseras. För en del är det skrämmande, för andra är det en enorm möjlighet. Men det är som Epiktetos, som levde mellan 50-140 f.kr sa: ”Det finns bara en väg till glädje och det är att sluta bekymra sig över det man inte kan påverka”.

Maskinerna kommer att vara överlägsna oss i mycket. Det kommer att bli enorma förändringar. Det finns också enorma möjligheter, om man gör rätt, men redan nu ser vi många som har misslyckats med sina digitala satsningar. Det är lätt att göra fel. Det är lätt att glömma människan. Det är lätt att glömma syftet med digitaliseringen. För mitt i den stora digitaliseringseran så ser vi fler och fler analoga branscher som växer. Made by hand kommer att bli ett av framtidens stora konkurrensmedel. För framtiden är inte digital. Framtiden är inte heller analog. Den är digilog. De är de som förstår hur man blir digilog som kommer att bli framtidens vinnare. Hur blir man då digilog? Det berättar jag om i den här föreläsningen som visar vart tekniken är idag och vad vi kommer att se de närmaste åren och vad man ska göra för att inte köra vilse i den digitala snårskogen. Detta är en underhållande, konkret och fascinerande föreläsning om framtiden som jag hoppas ska ge en massa häftiga reflektioner, tankar och verktyg till hur man ska bli den digiloga vinnaren.

Göran Adlén